Какво е ламиниран паркет и как да го изберем? 

AGT ЛАМИНИРАН ПАРКЕТ


  • Ламиниран паркет AGT-Цени,видове ламинирани паркети
  • Цени Ламинат AGT Турция
  • Подови настилки AGT


Какво е ламиниран паркет и как да го изберем? / 03.02.2021 13:33

Какво е ламиниран паркет и как да го изберем?

Ламинат (ламиниран паркет) - един от най-често срещаните видове подови настилки както за дома, така и за търговските помещения. По-правилно е тази група материали да се нарича "ламиниран паркет". От 2010 г. почти всички ламинирани подови настилки на пазара принадлежат към третата абразивна група съгласно EN 13329 и имат класове на употреба 31, 32, 33 и 34. За интереса трябва да се отбележи, че 34-ият клас използване на ламинат по стандарти EN не е предвиден, но някои производители го посочват за ламиниран паркет, който отговаря на стандарта.

 

Основата на ламината е влакнести плочи с висока плътност - HDF (Fiberboard с висока плътност). Ламинатът върху MDF плоча практически не се произвежда в европейските страни и е голяма част от китайските фалшификати. В допълнение към плочата HDF, ламинираният под задължително съдържа още 3 слоя: защитен слой отгоре, слой с декор и долен влагоотблъскващ слой. Декорът се нанася върху така наречения крафт картон и се покрива със защитен слой от полимерна смола отгоре. Обикновено като полимер се използват меламинови смоли, но могат да се използват и други. Най-горният слой на ламинирания под се нарича наслагване. Долният влагоотблъскващ слой често действа като балансиращ слой, който осигурява стабилността на размерите на ламелата.

 

Модерният ламиниран паркет има клик система за монтаж и не изисква използването на лепило по време на сглобяването. Възможността за плаващо полагане върху основата, без залепване към основата, прави този материал доста прост и бърз за въвеждане в експлоатация.

 

 

В България можете да закупите ламиниран паркет главно от европейски марки. За да изберете правилния ламиниран паркет, първо трябва да вземете решение за условията, при които настилката ще се използва на закрито. Изборът на подходящия ламиниран паркет по клас на употреба (31, 32, 33 или 34) е най-рационалният начин да инвестирате парите си разумно.

 

Традиционно ламинираният паркет имитира дърво, поради което често се нарича "ламиниран паркет". Но всеки декор може да бъде имитиран върху ламелите: камък, плочки, бетон, абстрактни рисунки, дворцов паркет с инкрустиран (художествен ламинат) и дори килим. Цената на ламинат в България зависи от огромен набор от параметри и варира в много широк диапазон. Цената ще бъде повлияна от класа на употреба, различни ламелни формати (дължина и ширина на летвата), наличието и вида на структурата и текстурата на повърхността, броя на слоевете (от 4 до 11), страната на производство, марката, принадлежащи към ексклузивни колекции и гаранционен срок на действие от производителя.

За да изберете ламинат по декор, препоръчително е първо да вземете решение за основния тон на пода в интериора на стаята и след това да изберете подходящите опции сред широка гама от цветове.

На практика устойчивостта на влага на ламинираният  под е способността на покритието да издържа на въздействието на вода върху повърхността на покритието за ограничен период от време. Ламинатът не е предназначен за монтаж в помещения с висока влажност, където е осигурен постоянен контакт на повърхността на покритието с течност, особено при липса на подходяща вентилация.

Необходимо е ясно да се разбере, че влагоустойчивият ламинат няма да се превърне в панацея за случайно наводнение, тоест не е водоустойчив. Водоустойчивият ламинат в истинския му смисъл е доста рядък и цената му е доста висока. Ако искате да си купите наистина водоустойчив ламинат, тогава изборът на винилови настилки е достойна алтернатива.Последни Новини / Виж Всички Новини

Ламинатът е популярен довършителен материал / 07.03.21

Ламинатът е популярен довършителен материал повече...

Какво е ламиниран паркет и как да го изберем? / 03.02.21

Какво е ламиниран паркет и как да го изберем? повече...

Следвайте Ни Във Социалните Мрежи!